Voor veel consumenten is de aankoop van een nieuw of bestaand huis een natuurlijk moment om energiebesparende maatregelen in de transactie mee te nemen. Dan hebben we het niet alleen over isolatiemaatregelen, maar ook over de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, of een combinatie van producten die duurzame energie leveren. De investering die daarmee gepaard gaat, kun je meenemen in je hypotheek. Je kunt namelijk een potje creëren binnen je hypotheek voor energiebesparende maatregelen, het Energiebespaarbudget. Vraag ernaar bij je bank of hypotheekadviseur. Of maak een adviesafspraak met Green for You.

Voorzieningen om je woning te verduurzamen en te besparen op energieverbruik kun je op diverse manieren financieren. Heb je spaargeld, dan is verduurzaming een rendabele investering. De spaarrente is zo laag, dat je al snel meer verdient door op energie te besparen. Er bestaan ook diverse ‘groene leningen’ met gunstige tarieven en veel gemeenten verstrekken zogeheten ‘Duurzaamheidsleningen’. Daarnaast, we schreven er al eerder over, bestaat sinds dit jaar de mogelijkheid om maximaal € 25.000,- te lenen uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Wil je je bestaande huis verduurzamen, dan is het een overweging waard om je lopende hypotheek te verhogen of om deze over te sluiten. https://www.energiebespaarlening.nl

6% extra om je woning te verduurzamen

Ga je een huis kopen, dan staan banken welwillend tegenover een extra financiering van energiebesparende maatregelen. Je mag sowieso 6% meer lenen bovenop de 100% van de waarde van de woning die als stelregel geldt. Hierbij moet je wel aan de bank laten zien welke energiebesparende maatregelen je precies gaat treffen en wat ze kosten.

En wat nou als je dat nog niet helemaal weet? Dan bestaat de mogelijkheid om binnen je hypotheek te kiezen voor het zogeheten ‘Energiebespaarbudget’. Dit is een initiatief van de Nationale Hypotheekgarantie, de overheidsgarantie op hypotheken die bepaalde financiële risico’s afdekt. Steeds meer banken en hypotheekverstrekkers volgen dit initiatief. Je kunt het Energiebespaarbudget vergelijken met het bouwdepot, dat dient als potje voor de verbouwing van je huis. Je krijgt dan een extra rekening van waaruit de bank je verbouwingskosten voldoet, zodra ze daadwerkelijk gemaakt zijn.

Energiebespaarbudget biedt flexibiliteit

Het Energiebespaarbudget werkt net zo. Je geeft vooraf aan dat je energiebesparende maatregelen wilt treffen, maar hoeft deze nog niet te specificeren. Je kunt nu 6% meer lenen dan de waarde van je huis, maar het voordeel is dat je dat geld niet direct leent en niet tot achter de komma hoeft aan te geven wat je precies gaat doen om je woning energiezuinig of zelfs energieneutraal te maken. Het wordt bewaard in een ‘verduurzamingsdepot’. Je betaalt de energiebesparende maatregelen vanuit het depot.

Nog niet alle hypotheekverstrekkers bieden het Energiebespaarbudget aan. In combinatie met de Nationale Hypotheekgarantie kun je er wél altijd gebruik van maken. Dit vraagt om een goede afweging vooraf. Er doen namelijk twee begrippen de ronde – EBV en EBB – en dat kan verwarrend zijn. EBV staat voor Energiebesparende Voorzieningen en heeft betrekking op de 6% extra die meteen in de hypotheek wordt meegenomen. Bij EBV telt de woningwaarde van ná de verduurzaming, waardoor het vaak mogelijk is iets meer te lenen. Bij het EBB, het Energiebespaarbudget, is de woningwaarde van vóór de verduurzaming het uitgangspunt en ben je dus strikt gebonden aan de 6% extra op basis van de woningwaarde op het moment van aankoop.

Zet de voor- en nadelen goed op een rij

Ingewikkeld? Best wel. Heel veel zal het in de praktijk niet uitmaken, maar als je veel wilt investeren in de verduurzaming van je woning kan de ene vorm net gunstiger uitpakken dan de andere. Een combinatie is ook mogelijk, trouwens, om het nóg ingewikkelder te maken. Een passende hypotheek, waarin de financiering van energiebesparende maatregelen is meegenomen, direct of in de vorm van een potje, is maatwerk. Green for You helpt je graag op weg. Door de mogelijkheden en voor- en nadelen voor je door te rekenen op basis van de verduurzamingsplannen die je hebt voor je huis. Bel of mail ons of maak een afspraak voor een energieadvies.

https://greenforyou.nl/contact-us/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu