Home wall battery concept

Zelf stroom opslaan? De ‘thuisaccu’ komt eraan!

Hoe realistisch is het om qua elektriciteit helemaal selfsupporting te zijn? Hoe haalbaar is het om zelf groene stroom te produceren en wat je niet gebruikt op te slaan voor momenten waarop je zonnepanelen niet genoeg capaciteit leveren? Geen vastrechtkosten meer, geen lijntje naar het lichtnet. Zelf stroom opslaan lijkt nog een droom, maar de werkelijkheid kom dichterbij. De ‘thuisaccu’ komt eraan.

‘Off-grid’ leven. Dat appelleert aan avontuur, pionieren en vrijheid. Je hebt er een netonafhankelijk systeem voor nodig, dat een dusdanige buffer biedt dat je niet zonder stroom komt te zitten. In een caravan of vakantiehutje is dat eenvoudig te realiseren, maar in een doorsnee woning is het minder eenvoudig. De koelkast moet blijven werken, de wasmachine moet draaien, laptops en laders staan de hele dag op het stroom, noem maar op. Toch komt het moment van zelf stroom produceren én zelf stroom opslaan steeds dichterbij.

Salderen maakt plaats voor zelf stroom opslaan

Zelf stroom opslaan wordt relevanter nu bekend is dat de bestaande salderingsregeling per 2023 wordt afgebouwd. Salderen (het tegen gunstige voorwaarden tegen elkaar afstrepen van gebruikte en aan het net geleverde elektriciteit) maakt de aanschaf van zonnepanelen super aantrekkelijk. Het rendement neemt toe, je verdient je investering in zonne-energie sneller terug. Die voordelen kun je nu nog meepakken, maar houden vanaf 2023 stapsgewijs op te bestaan, zoals we schreven in een eerder artikel.

Ontwikkelingen rond zelf stroom opslaan gaan hard

En als de salderingsregeling verleden tijd is? Niets aan de hand. Tegen die tijd is zelf stroom opslaan stappen dichterbij. De op dit moment meest voor de hand liggende samenstelling van een netonafhankelijk of autonoom stroomsysteem bestaat uit een zonnepaneleninstallatie en een of meer batterijen of accu’s, eventueel aangevuld met een zonneboiler. Batterijen en accu’s met voldoende capaciteit om een gemiddeld huishouden voor langere tijd van stroom te voorzien, zijn nog relatief duur. Maar de ontwikkelingen rond zelf stroom opslaan gaan snel.

De doorbraak op het gebied van Energy Storage Systems komt niet vanuit de energie-industrie, maar vanuit de auto-industrie. Dit is logisch, want de opmars van de elektrische auto is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit, actieradius en levensduur van de batterij. Als het lukt om batterijen/accu’s te ontwikkelen die voldoende capaciteit bieden en bovendien betaalbaar zijn, is de stap naar grootschalig gebruik van thuisaccu’s minder groot dan hij lijkt.

Off-grid dankzij de auto-industrie?

De bekendste innovatie komt van Tesla, het automerk van de eigenzinnige tech-ondernemer Elon Musk. In 2015 introduceerde Musk de Tesla Powerwall, een fraai vormgegeven superaccu voor thuisgebruik. In 2016 kwam er een krachtiger variant op de markt. De Tesla Powerwall is een lithium-ion batterij die vanuit zonnepanelen energie opslaat, die je vervolgens gebruikt om je tv, koelkast of wasmachine van stroom te voorzien. Hij heeft een capaciteit van 13,5 kWh. Dit is genoeg voor een gemiddeld huishouden, maar om helemaal zeker te zijn van een stabiele stroomvoorziening kan de accu in combinatie met het stroomnet gebruikt worden. Er hangt nog wel een stevig prijskaartje aan: circa negenduizend euro. Je krijgt de btw terug, maar dan nog. De terugverdientijd wordt geschat op vijftien jaar.

Is een dergelijke investering rendabel? Leveren je zonnepanelen genoeg op om een dergelijke thuisaccu van genoeg stroom te voorzien om ook donkere dagen over de vereiste capaciteit te beschikken? Loont het überhaupt de moeite om off-grid te gaan? Het antwoord op dergelijke vragen is afhankelijk van je specifieke situatie en persoonlijke wensen. Feit is dat er steeds meer thuisaccu’s op de markt komen en dat ze op termijn voordeliger zullen worden. Samen met Tesla vechten fabrikanten als Samsung, Enphase, SlatWatt, Varta, SMA, Iron Edison en Mercedes om een stukje van de markt. Dus: de tijd van zelf stroom opslaan komt eraan.

Kiezen voor duurzaam is kiezen voor een lage energierekening

In afwachting van betaalbare oplossingen om echt off-grid te gaan, bestaan er nog andere rendabele opties. Denk aan de inzet van kleinere accu’s voor koppelingen met je elektrische auto of je ‘smart home’ systeem. Ook bestaan er inmiddels ‘slimme laadpalen’ die optimaal gebruikmaken van de duurzame zonne-energie die je opwekt door het juiste oplaadmoment te kiezen. Wie inzet op zonne-energie zet in op duurzaam en een lage energierekening. En op een toekomst waarin zelf stroom opslaan de gewoonste zaak van de wereld is. Meer weten? Bel of mail ons voor een afspraak, 085 0479623, info@greenforyou.nl of laat een bericht achter op ons contactformulier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu