Wie?

Mark van Hoven, risk controllor, getrouwd, twee kinderen.

Wat?

Liet zijn woning van top tot teen isoleren en combineerde een warmtepomp met zonnecollectoren en zonnepanelen om besparing op energiekosten te optimaliseren.

Waar?

Eigen woning in Dalem (bij Gorinchem).

Waarom?

Belangrijkste drijfveer: meer comfort bij minder energiekosten in toekomstbestendige oudere woning.

Wanneer?

Werkzaamheden zijn gefaseerd uitgevoerd en in oktober 2019 naar tevredenheid afgerond. De woning klom van energielabel F naar energielabel A++.

Mark van Hoven: ‘Met de warmtepomp met zonnecollectoren en zonnepanelen ga ik verdienen aan energie in plaats van ervoor te betalen.’

Mark van Hoven woont met zijn vrouw en twee kinderen in een vrijstaande semibungalow, bouwjaar 1969. Toen hij de woning in 2008 kocht, werd meteen het dak geïsoleerd. ‘Moest wel, want het lekte’. Daarna werd al het enkele glas vervangen door HR++ glas. Dit was nog maar het ‘voorstadium’. Het echte verduurzamen van zijn woning begon daarna, met de installatie van zonnecollectoren, lucht-lucht-warmtepomp en zonnepanelen. De leverancier van de pomp zette hem op het spoor van Green for You. Innovatieve stappen volgden en de voorlopig laatste verduurzamingsfase werd een succes.

Markt: “De installatie van de zonnecollectoren, warmtepomp en zonnepanelen leverde al een mooie besparing op de energierekening op. Maar ik wist dat het nóg beter moest kunnen en ben gaan puzzelen. Een warmtepomp neemt elektriciteit en de meeste stroom gaat zitten in het verwarmen van tapwater. Zo kwam ik op het idee van een zonneboiler en het vervangen van een paar zonnepanelen door zonnecollectoren. Om te weten of dat technisch haalbaar was en meer rendement zou opleveren, kreeg ik het advies om eens met Green for You te gaan praten.”

Advies op maat en goede terugverdientijd

“Het balletje ging snel rollen. Green for You heeft de situatie doorgemeten en in kaart gebracht wat de mogelijkheden waren. Zeer realistisch. Daar rolde een goed doortimmerd isolatieadvies voor de vloer en spouwmuren uit. Mijn idee om de warmtepomp te combineren met een zonneboiler en aan te sluiten op zonnecollectoren bleek een voltreffer. Green for You adviseerde voor onze gezinssamenstelling een tapwatervat van 300 liter en drie collectoren. Dat blijkt perfect op maat. De berekening van de terugverdientijd pakte gunstig uit.”

Verduurzamen via één contact

“Green for You ging snel en efficiënt aan de slag. De drempel waar ik in de vorige fases over heen moest, dat alles over verschillende schijven liep, werd door Green for You bij voorbaat weggenomen. Ze regelen alles en nemen de regie strak in de hand. De offerte was helder, de installatiewerkzaamheden zijn erg vakkundig uitgevoerd. Er zijn altijd verbeterpuntjes, daar ben ik controller voor, maar over de gehele linie ben ik zeer tevreden.”

De inspectie voor een nieuw energielabel is geregeld door Green for You.

“Ook de inspectie voor een nieuw energielabel is geregeld door Green for You. We gingen van F naar A++. Zo werd een oud huis ineens een ultramodern, gasvrij en bijna energieneutraal huis. We betaalden € 210,- per maand aan energie, ik verwacht dat we straks alleen nog vastrecht betalen en zelfs geld toe gaan krijgen, omdat we stroom aan het net leveren. Ons huis is in waarde gestegen en zeer goed verkoopbaar geworden. Daar heb ik weinig aan, want we willen helemaal niet verkopen.”

“Met een energie index van 0,6 of lager ( wij hebben 0,27) heb je recht op 0,2% korting op je hypotheekrente. Ik heb dat al aangekaart bij de bank – ik werk bij een bank – en kreeg te horen dat dat alleen geldt voor een nieuw rentecontract. Ik moet dus wachten tot mijn huidige renteperiode afloopt. Dat druist in tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel, dus misschien breek ik mijn contract wel open en neem ik de boete voor lief.”

Maximaal comfort door isolatie en warmtepomp met zonnecollectoren en zonnepanelen

“Het besparen op rente- en energiekosten was overigens niet mijn belangrijkste drijfveer om te verduurzamen. Wij blijven hier graag zo lang mogelijk wonen, ook na mijn pensioen. Dat moet niet alleen betaalbaar zijn, maar vooral ook comfortabel. Met de getroffen voorzieningen is het comfort van ons huis enorm verbeterd. Snel heet water, een gezond leefklimaat en een permanente temperatuur, zónder te stoken. Dat heeft de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen ons opgeleverd. Dat is de investering dubbel en dwars waard.” iorit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu