Je zet stappen om duurzaam en energiezuinig te wonen. Welke maatregelen en voorzieningen daarbij horen, hangt af van je individuele situatie. Woon je in een oud of nieuw huis, is je woning geïsoleerd, is er centrale verwarming aanwezig, het zijn allemaal aspecten die je keuzes en de kosten bepalen. Een algemene indicatie van die kosten is niet te geven. Iedere situatie vraagt om een advies en kostenberekening op maat. Hieronder lees je waar je op moet letten als je een energieadvies en –offerte aanvraagt. Dat gaat vrijwel altijd samen.

Energie is een stevige, maandelijkse kostenpost. Voor het verlagen van je energierekening bestaan allerlei bespaartips en het is goed om daar op te letten. Om meer te besparen zijn ingrijpender maatregelen nodig. Je boekt pas echt winst als je overstapt op duurzame energie in combinatie met goede isolatie. Aan het advies en de prijsopgaaf rond het verduurzamen van je woning gaat een energieanalyse vooraf, meestal uitgevoerd in de vorm van een scan. Dankzij slimme software kan dat in eerste instantie op afstand. Maar voor een serieuze offerte voor de aan te kopen en te installeren apparatuur is een huisbezoek vereist. Alleen dan kan een goede inschatting worden gemaakt van de mogelijkheden en de eventuele uitdagingen die de installateur ter plaatse tegenkomt.

Huisbezoek als basis voor energieadvies en -offerte

Kies je bijvoorbeeld voor zonnepanelen, dan is het wenselijk dat de ligging en stand van je dak in kaart worden gebracht. Wordt het een warmtepomp die je cv-radiatoren gaat verwarmen, dan moet de techniek goed aansluiten op je bestaande voorzieningen. Zodat je geen bijkomende kosten hoeft te maken voor allerlei aanpassingen. Vaak is het wenselijk om extra isolatie aan te brengen. Denk aan dak- of vloerisolatie. Om een goed idee te hebben van de kosten moet eerst duidelijk zijn of alle te isoleren ruimtes van de woning goed bereikbaar zijn en welke isolatietechnieken in jouw situatie het meeste effect hebben.

Kortom, er komt best wat bij kijken. Dat mag je ook verlangen van je energieadviseur en/of installateur/leverancier, want je gaat een behoorlijke investering doen. Laat nooit werkzaamheden verrichten zonder deugdelijke offerte of met vage prijsafspraken. En laat je na ontvangst van de offerte nooit onder druk zetten. Neem de tijd om je energieadvies en –offerte goed te bestuderen en eventueel met andere aanbieders te vergelijken. Het advies en de offerte gaan meestal hand in hand. Aan een uitgebreider, gecertificeerd energieadvies zijn soms kosten verbonden. Dat behoor je vooraf te weten. Een offerte hoort altijd gratis en vrijblijvend te zijn.

10 tips om bij de hand te houden bij het beoordelen van je offerte

Om goed te weten waar je aan toe bent, wil je een begrijpelijke en complete offerte hebben. Geen losse eindjes, geen kleine lettertjes. Dat levert alleen maar verrassingen op en meestal niet in jouw voordeel. Houd bij het beoordelen van je energieadvies en –offerte de volgende tips bij de hand.

  1. Let erop dat de locatie en het uit te voeren project correct beschreven zijn. Denk ook aan afspraken over het afvoeren van je oude apparaten.
  2. Kijk of de in de offerte opgenomen producten overeenstemmen met wat er in de adviesfase is besproken en of de aankoopprijs en de btw per product gespecificeerd zijn.
  3. Check of er officiële productinformatie aan de offerte is toegevoegd, in de vorm van beschrijvingen of als bijlagen. Let op keurmerken en garantievoorwaarden.
  4. Verzeker je ervan dat de totale installatiekosten zijn vermeld en pas op voor ‘onvoorziene posten’, tenzij daar vooraf om specifieke redenen afspraken over gemaakt zijn.
  5. Overtuig je ervan dat per voorziening de terugverdientijd is opgenomen, gerelateerd aan de reële aanschaf- en installatiekosten.
  6. Let op of je offerte ook inzicht geeft in subsidieregelingen en eventuele kosten die samenhangen met de financiering.
  7. Kijk of de diverse garanties overeenstemmen met je verwachtingen en goed beschreven zijn. Let ook op de fabrieksgaranties bij de apparaten die je koopt.
  8. Kijk goed wat je adviseur/leverancier te bieden heeft op het gebied van onderhoud en service en wat voor terugkerende kosten daarbij horen.
  9. Let op of je eerdere toezeggingen over levertijden, uitvoering en planning terugvindt in je offerte.
  10. Zorg ervoor dat je van je adviseur/leverancier een getekend exemplaar ontvangt. Maak daar een kopie van (op papier of digitaal) en bewaar die goed.

Conclusie

Lees alles nog eens goed na voor je tekent. Is er iets niet duidelijk, neem dan contact op met de adviseur/installateur die de offerte heeft uitgebracht. Neem geen genoegen met een antwoord als ‘dat komt vanzelf goed’, maar eis duidelijkheid. Je investering is het waard. Meteen weten waar je aan toe bent? Bij ons kun je direct een energieadvies en –offerte aanvragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu