Henk Meijer, Optie1, Appingedam:

‘Ik geloof in een toekomst als totaalleverancier van oplossingen voor slim en energiezuinig wonen’

Een levensgroot zonnepaneel in een winkel voor mobiele telefonie. Klanten moeten er even aan wennen. “Maar als je ze meeneemt in de werking en besparingsmogelijkheden gaat het leven,” zegt Henk Meijer van Optie1 in Appingedam. “Ik heb al drie interessante projecten uitstaan.”

Henk is erg enthousiast over het partnership met Green for You uit Rotterdam, de specialist in woningverduurzaming die het paneel beschikbaar stelde en de projecten uitvoert. Henk: “Ik voorspel dat mobieltjes bijzaak worden en zeg tegen alle collega’s: stel je nu open voor nieuwe kansen.”

De samenwerking met Green for You is een waardevolle aanvulling op het Smart Home-concept van Optie1. Formulemanager van Optie1 Fabian de Buck zegt: “In de nabije toekomst gebruiken consumenten hun smartphone steeds meer voor slimme dingen in huis. Het meten en activeren van energie, voor je verwarming bijvoorbeeld, is daar een goed voorbeeld van. En meten, zo is de ervaring, leidt tot besparen en nadenken over duurzame energie. Daarom past verduurzaming uitstekend bij ons concept. En Green for You heeft de kennis in huis om ons en onze winkels daarbij te ondersteunen.”

‘Wij maken er thuis een wedstrijd van’

Ondernemer Henk Meijer sluit zich hier van harte bij aan. Zelf heeft hij sinds deze zomer thuis zonnepanelen op het dak liggen, geïnstalleerd door Green for You, gekoppeld aan vloerverwarming. “Via een app kan ik bij wijze van spreken per minuut volgen wat ik bespaar. Met de slimme Toon thermostaat van Eneco kan ik mijn verbruik in realtime afzetten tegen vergelijkbare huishoudens. We maken daar thuis een soort wedstrijdje van. Als je ziet wat er op de meter gebeurt, wordt het verbruik ineens heel tastbaar. In de winkel probeer ik die beleving op mijn klanten over te brengen. Dat werkt aanstekelijk.”

‘Als ik in de winkel laat zien hoe gemakkelijk en veilig het is, valt het kwartje vanzelf’

Slim wonen heeft de toekomst, daar zijn Fabian en Henk het over eens. Alles in je huis laat zich met een app op je mobiel of via spraaktechniek aansturen: de verlichting, de verwarming, de gordijnen, inbraak- en camerabeveiliging, noem maar op. Henk: “Slim wonen betekent comfortabel wonen. Voor jongeren is dat straks vanzelfsprekend. Mijn doelgroep, consumenten vanaf een jaar of dertig, aarzelen nog een beetje. Ze denken dat je in een slim huis niets meer met de hand kunt bedienen en maken zich zorgen over hun privacy. Ik laat ze in de winkel zien hoe gemakkelijk, veilig en privacyproof het is en neem ze stapsgewijs mee in de ontwikkelingen.”

‘Optie1 als dé keten voor mobiele telefonie, smart living en verduurzaming? Waarom niet?’

Toen Fabian liet weten het Smart Home-concept uit te willen breiden met verduurzaming, te beginnen met zonnepanelen, zei Henk meteen: kom maar op. “Als ondernemer moet je geen kans voorbij laten gaan en vooruit denken. Slim wonen en slim energie gebruiken gaan perfect samen. Als we dit goed neerzetten en er in de winkel actief aandacht aan besteden, weet ik zeker dat Optie1 kan uitgroeien tot dé keten voor alle oplossingen voor mobiele telefonie, smart living en energiebesparing. Waarom niet? Alles grijpt mooi in elkaar.”

‘Het levert extra omzet op en ik zie veel groeipotentieel’

Het voordeel van de samenwerking met Green for You zit wat Henk betreft in de aanvullende expertise en de concrete uitvoering. “Green for You heeft zijn eigen energieadviseurs en een landelijk netwerk van erkende installateurs. Ze regelen alles, desgewenst ook de financiering. En ze werken keurig. Daar heb ik al drie klanten blij mee kunnen maken. Dat zorgt voor een mooi stukje extra omzet. En er zit heel veel groeipotentieel in.”

‘Stap er nú in!’

Henks motto is: zien is geloven. Om de mogelijkheden voor klanten in zijn winkel tastbaar te maken, werkt hij graag met belevingswanden. “Ik heb de mazzel dat ik techniek leuk vind. Ik kan er uren over praten en leg mensen met plezier uit hoe het werkt. Als ik dan zie dat het kwartje valt en dat klanten er speciaal voor terugkomen, dank ik: hebbes! Ik zeg dan ook tegen alle collega’s: stap er nú in en ga er enthousiast mee aan de slag. De marges op telefoontjes en reparaties wordt steeds krapper, dus kijk naar aanvullende kansen. Slim wonen in combinatie met verduurzaming is over vijf jaar de meest rendabele handel.”

Menu