Verantwoord verduurzamen en energiekosten omlaag brengen? Dat begint vaak met je woning isoleren. Toch doen hier nog altijd wilde verhalen over de ronde. Het is niet altijd even gemakkelijk om fictie van de werkelijkheid te onderscheiden. Wat moet je wel en wat moet je niet geloven? Wij zetten de feiten op een rij.

Je woning isoleren is de meest effectieve manier om je energiekosten omlaag te brengen en je wooncomfort te verhogen. Waar of niet waar? Hartstikke waar. Het laten aanbrengen van dak-, vloer- en (spouw)muurisolatie is een relatief betaalbare manier van verduurzamen die al snel veel oplevert. Er kan geen warmte meer ontsnappen en je rekent af met tocht. Bij de installatie van een aantal duurzame energievoorzieningen, zoals een warmtepomp, is eerst je woning isoleren zelfs essentieel om je investering op een redelijke termijn terug te verdienen.

Zachte materialen vs harde materialen

De algemene aanname is dat zachte materialen de voorkeur verdienen boven harde materialen, zoals isolatieplaten. Waar of niet waar? Dit is slechts ten dele waar. Je woning isoleren vraagt om materiaalkennis en om inzicht in het gebruik van de te isoleren ruimtes. Er bestaat onderscheid in thermische en akoestische isolatie en het is belangrijk om je af te vragen of je de warme wilt binnenhouden, om geen energie te verspillen, of zomers ook de warmte wilt buitenhouden. Dat laatste is van steeds groter belang in het licht van de klimaatverandering die nu al tropische nachten veroorzaakt. Denk hieraan bij het verbouwen van de zolder tot slaapruimte!

Thermische isolatie vermindert warmteverlies. Hier draait alles om een zo laag mogelijke ‘lambadewaarde’, de waarde die aangeeft hoeveel warmte isolatiemateriaal doorlaat. Hier scoren vaste platen het best. Daar zitten twee nadelen aan: de kans op een slechte aansluiting van bijvoorbeeld wand- op vloerplaten (koudebruggen) en de kans op een slechte akoestiek in de geïsoleerde ruimte. Om die reden pakt toepassing van zachte materialen als glas- of steenwol vaak gunstiger uit. Zachte materialen zijn bovendien gemakkelijker aan te brengen. Maar het definitieve antwoord op de vraag of zachte materialen effectiever zijn dan harde materialen hangt af van de specifieke situatie.

Kan een woning isoleren ontaarden in over-isoleren?

Het is een waarschuwing die het goed doet op verjaardagsfeesten. Er is altijd wel een handige (of juist luie) oom die zegt: ‘Pas maar op, je kunt je huis ook óver-isoleren!’ Heeft deze oom gelijk of is dit een fabel? Het laatste. Over-isoleren is onmogelijk. Hoe meer massa de isolatielaag heeft, hoe beter, maar het rendement neemt uiteindelijk minder snel toe. Je woning isoleren met het ideale volume is een kwestie van meten en berekenen. Als je om budgettaire redenen keuzes moet maken, is het goed te weten dat het isoleren van je plafond en dak het meeste oplevert. Veel warmte gaat via daken verloren.

Over-isoleren is een fabel, maar slecht isoleren is een reëel risico. De gevolgen kunnen funest zijn. Denk aan warmteverlies, vocht, schimmel en een onaangenaam binnenklimaat. Isolatie moet goed worden aangebracht, in samenhang met adequate anti-condens en ventilatievoorzieningen. Tenzij je een ervaren doe-het-zelver bent, kun je het isoleren van je woning beter overlaten aan de vakman. Dan weet je meteen zeker dat je optimaal profiteert van beschikbare subsidies. Niet onbelangrijk.

Verhoogt je woning isoleren het risico op brand?

De vraag of je woning brandgevaarlijker wordt, is lastig te beantwoorden. Dit hangt sterk af van het toegepaste materiaal en van de plekken waar de isolatie wordt aangebracht. Het is erg belangrijk om hier advies over in te winnen en het zekere voor het onzekere te nemen. De veiligste weg is kiezen voor niet brandbare materialen. Denk dan aan glaswol, rotswol of cellenglas. Waar je in het bijzonder op moet letten bij je woning isoleren? In een volgend blog geven we een aantal tips. Voor een deskundig advies op basis van een inspectie bij je thuis kun je altijd een van onze duurzaamheidsadviseurs bellen: 085 – 0479623. Op onze website kun je je aanmelden voor een vrijblijvende afspraak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu