Je cv-ketel kan het begeven. Als dat gebeurt, zit je opgescheept met een lastig dilemma. Immers: heel Nederland moet van het gas af en verduurzamen staat hoog op de agenda. Wat is wijsheid? Laat je je cv-installatie repareren met alle kosten van dien? Of laat je je cv vervangen door een duurzame warmtevoorziening? En wat zijn precies de alternatieven?

Iedere gasgestookte cv-ketel is vroeg of laat aan het einde van zijn latijn. Soms biedt een niet te dure reparatie soelaas, maar bij oudere ketels is dat vaak niet meer mogelijk of raadzaam. Wat doe je dan? Laat je meteen een nieuwe hr-ketel installeren of grijp je dit moment aan om je woning te verduurzamen en je energiekosten aanzienlijk te verlagen? Dat hangt sterk af van je specifieke situatie en budget. Eén belangrijke tip: laat je niet direct een nieuwe ketel ‘aanpraten’ door je installateur of onderhoudsmonteur. Maak een zorgvuldige afweging. Green for You heeft daar een adequaat dienstenpakket voor.

Goede optie: cv vervangen en combineren met hybride warmtepomp

Belangrijk om te weten, is bijvoorbeeld wat de gemeente waar je woont gaat doen. Bestaan er plannen voor stadsverwarming? Dan is je cv vervangen een prima optie. In dit geval kan het huren of leasen van een HR++ cv-ketel de snelste en voordeligste oplossing zijn. Het is misschien niet de meest duurzame weg, maar je realiseert wel meteen een stevige besparing op je gasverbruik. Ander voordeel: zo’n nieuwe, zuinige ketel is snel te installeren en vergt weinig onderhoud. Wil je meer energie besparen, dan laat de cv-ketel zich goed combineren met een hybride warmtepomp.

Gooi geen geld weg: huur of lease je cv-ketel

Met die combinatie ben je goed voorbereid op de gasloze toekomst. De hybride warmtepomp is een aanvulling op de cv-ketel en functioneert goed met je bestaande radiatoren. De pomp haalt de warme voor je radiatoren en tapwater uit de buitenlucht of ventilatielucht. De cv-ketel springt bij als het buiten extreem koud is of als er heel veel warm water wordt gebruikt. Later kan dat een ketel zijn die werkt op biogas of waterstof. De ontwikkeling van nieuwe technieken wijst in die richting. Hierbij blijft je warmtepomp van grote waarde. Door je gasgestookte ketel te huren of te leasen gooi je geen geld weg. Voor bestaande huizen is dit een prima alternatief.

Wel of niet je cv vervangen is een vraag die zich niet één-op-één laat beantwoorden. Zelfs mensen die gestudeerd hebben, worstelen met dit lastig dilemma. In het AD verwoordde Richard van Leeuwen, Lector Duurzame Energie aan hogeschool Saxion, de situatie treffend. Hij wees begin dit jaar op de komst van de hybride warmtepomp en op de mogelijkheid om die te combineren met een met een huurketel. Daarbij gaf hij bovendien het advies om je woning hoe dan ook goed te (laten) isoleren.

Met een warmtepomp en zonneboiler bespaar je maximaal op je energierekening

Is je woning al goed geïsoleerd en wil je serieuze stappen zetten om te verduurzamen en te besparen op energiekosten, dan is de aanschaf en installatie van een zelfstandig functionerende warmtepomp een duurzaam alternatief ter vervanging van je cv-ketel. Het type warmtepomp hangt sterk af van je persoonlijke situatie, de ruimte in en rond je huis en je bestedingsmogelijkheden. Warmtepompen vergen een serieuze investering, maar je krijgt er veel voor terug in de vorm van een flinke besparing op je energiekosten en veel comfort. Je verdient de aanschaf altijd terug. Er zijn goede subsidiemogelijkheden en je kunt je investering op maat financieren.

Wel of niet je cv vervangen – ga voor een onafhankelijk advies

Een warmtepomp haalt de warmte voor je verwarming en water uit de lucht, de bodem of het grondwater. Je cv-ketel kan definitief de deur uit en je hebt geen gas meer nodig. De duurzame installatie gebruikt wel elektriciteit, maar daar staat een zeer hoog rendement tegenover. Wil je de besparing op je energiekosten maximaliseren, dan levert een combinatie van warmtepomp met zonnecollectoren en een zonneboiler uitstekende resultaten op. Voordelen: duurzaam en zeer energiezuinig, goed voor je energielabel en de waarde van je woning, geen gas meer nodig, klaar voor de toekomst.

Je cv vervangen? Het kan een goed moment zijn om je woning te verduurzamen. De keus die je maakt, hangt sterk samen met je persoonlijke situatie en besparingsdoelen. Ga niet over één nacht ijs. Zet de besparings- en subsidiemogelijkheden op een rij met je onafhankelijke adviseur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu