Wie zonnepanelen op het dak heeft liggen, levert vaak stroom aan het energiebedrijf. De vergoeding die daar tegenover staat, telt mee in het rendement en de terugverdientijd. Maar de regeling die hierop van toepassing is – de salderingsregeling – wordt per begin 2023 afgebouwd. Toch blijft investeren in zonnepanelen rendabel, zéker nu de ‘thuisaccu’ steeds realistischer wordt. Hoe werkt salderen precies? En wat is het alternatief? Daar gaat dit artikel dieper op in. Wil je weten wat in jouw situatie de ultieme oplossing is? Laat weten wat je wensen zijn.

Het is een belangrijke vraag voor iedereen die zonnepanelen laat installeren: hoe werkt salderen? Want met zonnepanelen op je dak ben je zowel gebruiker als leverancier van energie. Dat verreken je aan het einde van het jaar met het energiebedrijf waarbij je een contract hebt lopen. Wek je meer op dan je hebt afgenomen, dan pakt dat gunstig uit. Overigens krijg je altijd een lager tarief per kWh ‘terugbetaald’ dan wat je zelf betaalt. Daar maak je vooraf afspraken over.

Vanaf 2023 wordt de huidige salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. Dat is van invloed op de terugverdientijd, maar met de huidige aanschafprijzen blijft investeren in zonnepanelen aantrekkelijk. Bovendien gaat de ontwikkeling op het gebied van batterijen zo snel dat zelf stroom opwekken en opslaan steeds dichterbij komt.

Antwoord op je vraag ‘hoe werkt salderen?’

Maar eerst: hoe werkt salderen? In je dagelijkse huishouding wisselt het ‘saldo’ tussen het gebruik en het leveren van de door jou opgewekte zonnestroom voortdurend. Als je een meter hebt met een dubbel telsysteem, kun je dat volgen. Bij de eindafrekening is je energieleverancier bij wet verplicht om de afname en levering van stroom tegen elkaar weg te strepen. Dat gebeurt tegen een vooraf overeengekomen tarief. Alleen over je netto-verbruik (afgenomen stroom minus de geleverde stroom) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. In dit ‘salderen’ zitten per energieleverancier flinke verschillen. Een goede klant van Green for You stapte om die reden over op een andere energieleverancier.

Salderen gebeurt op basis van de zogeheten ‘salderingsregeling’ die de overheid in het leven riep om zoveel mogelijk burgers te motiveren op zonne-energie over te stappen. Dat bleek succesvol. Maar het succes kost de overheid ook geld. Immers: op energie zit flink wat belasting en die loopt de overheid als gevolg van het salderen mis. Bovendien is het elektriciteitsnetwerk slecht berekend op het terug leveren van energie, waardoor extra investeringen nodig zijn.

Salderingsregeling gaat vanaf 2023 op de schop

Dus besloot minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) begin 2019 dat de salderingsregeling op de schop gaat. Eerst zou dat al per 2020 gebeuren, maar vanwege de nodige weerstand is besloten dat de regeling tot 2023 blijft bestaan en pas daarna wordt afgebouwd. Dat houdt onder meer in dat je vanaf dat jaar als woningeigenaar energiebelasting gaat betalen over een deel van de terug geleverde elektriciteit. Een goede reden dus om zo snel mogelijk te investeren in zonne-energie, zodat je nog drie jaar profiteert van de salderingsregeling.

Allemaal aan de ‘thuisaccu’

Nu de vraag ‘hoe werkt salderen’ is beantwoord en we weten dat de salderingsregeling op termijn verdwijnt, dient zich de volgende vraag aan. Blijft investeren in zonnepanelen rendabel? Het antwoord is positief. Met de huidige aanschafprijzen gaan het rendement en de terugverdientijd er nauwelijks op achteruit als de regeling ophoudt te bestaan. Op termijn ontvang je ‘per saldo’ weliswaar minder terug voor de geleverde energie, je blijft veel goedkoper uit. Daar komt nog iets bij. De ontwikkelingen op het gebied van batterijen gaan zo snel dat de aanschaf van een ‘thuisaccu’ steeds realistischer wordt.

De auto-industrie is hierin de grote aanjager. Met als bekendste voorbeeld de Powerwall van Tesla. Dat is een thuisbatterij die het mogelijk maakt om stroom die je produceert met je zonnepanelen zelf op te slaan en ’s avonds te gebruiken. Ook de batterijtechnologie zal op termijn betaalbaarder worden. Binnen een paar jaar is het heel normaal om je eigen stroomvoorraad aan te leggen en te gebruiken op momenten dat je zonnepanelen onvoldoende capaciteit leveren. Dan is de vraag ‘hoe werkt salderen’ nauwelijks meer aan de orde en ben je niet langer van derden afhankelijk. We houden de ontwikkelingen in de gaten. Weten hoeveel jij kunt besparen op je energierekening? Profiteer van onze gratis energiescan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu