Makelaars en hypotheekadviseurs zitten in de frontlinie als het gaat om de verduurzaming van woningen en bedrijven. Aankoop- en verbouwingsplannen vormen voor particulieren en ondernemers immers hét moment om concreet te investeren in verduurzaming. Daar ligt een mooie uitdaging. Want als makelaar zit je daar bovenop en als hypotheekadviseur kun je een actieve, rendabele rol spelen in de financiering van verduurzamingsmaatregelen. Maar hoe vul je die rol in? Green for You biedt daar praktische handvatten voor aan.

De lat ligt hoog. Binnen de klimaatopdracht die Nederland zich stelt, moeten in 2050 ruim 4 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Dat is een enorme operatie en het kan niet anders dan dat ook makelaars en hypotheekadviseurs daar hun verantwoordelijkheid in nemen. Zij kennen de woningmarkt immers van binnenuit.

NVM: ‘Makelaars moeten een actievere rol spelen bij verduurzaming’

Ook de eigen branchevereniging, de NVM, pleit voor een actievere rol. Zij vindt dat het aankoopmoment beter benut moet worden om te investeren in de verduurzaming van woningen en dat de rol van de makelaar zich moet verbreden van ‘dealmaker’ naar allround vastgoedadviseur.

Bij een aantal grotere makelaarsorganisaties zien we dat gebeuren. Maar de praktijk is weerbarstig. Veel makelaars willen hun verantwoordelijkheid voor de energietransitie wel nemen, maar weten niet wáár ze moeten beginnen met hun verduurzamingsadvies. ‘We hebben verstand van stenen, maar minder van zonnepanelen, warmtepompen en energielabels’.

‘Makelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs laten kansen schieten’

De Vereniging Eigen Huis waarschuwde eind 2017 dat kopers via hun makelaar zelden informatie krijgen over energiebesparing. Volgens onderzoek werd slechts één op de twaalf huizenkopers actief gewezen op de mogelijkheden om het huis energiezuiniger te maken. Ook taxateurs, bouwkundigen en hypotheekadviseurs laten kansen liggen, wees hetzelfde onderzoek uit.

Daar is sindsdien nog niet veel in veranderd. Begrijpelijk, want in de huidige overspannen markt heeft de makelaar zijn handen vol aan zijn core business. Er blijft geen tijd over om andere kennis te vergaren en systemen op de zetten. Hetzelfde geldt voor de hypotheekadviseur: de motivatie is er, maar de kennis en tijd ontbreken vaak.

Energie-adviesrapport onder eigen naam en label

Een partnership met Green for You vult die leemte op. Als verlengstuk van de makelaars- en hypotheekadviespraktijk, bieden wij praktische handvatten om advisering op het gebied van energieverbruik en verduurzaming inhoud te geven en uitvoerbaar te maken.

Dat begint met het delen van kennis over technieken, de laatste normen en subsidie- en financieringsmogelijkheden. Maar we bieden vooral ook praktische ondersteuning. Met de uitvoering van analyses en levering van energie-adviesrapporten onder de naam en het label van de makelaar of hypotheekadviseur.

Meer advieswaarde, meer klantwaarde

Voordeel voor de makelaar: meer advieswaarde, extra argumenten om een transactie te doen slagen en een goede reputatie als breed georiënteerde vastgoedadviseur die het thema verduurzaming serieus neemt.  Voor de hypotheekadviseur komt daar nog een voordeel bij. Particulieren kunnen tegen gunstige voorwaarden extra geld lenen om hun aan te kopen woning te verduurzamen. Ook voor bedrijven bestaan steeds meer interessante financieringsmogelijkheden. Dat betekent: extra omzetkansen.

Energie-advies, óók bij nieuwbouw!

Energiebesparing en verduurzaming integreren in de adviespraktijk beperkt zich niet tot bestaande bouw. Ook bij nieuwbouwprojecten zijn duurzame energievoorzieningen steeds meer van cruciale betekenis. In 2015 werd de EPC-norm (Energie Prestatie Coëfficiënt), ingevoerd in 2013, aangescherpt. Waarschijnlijk komt hier per 2020 nieuwe, veel strengere regelgeving voor in de plaats.

Dat is geen overbodige luxe, want maar weinig projectontwikkelaars en aannemers nemen de EPC-norm serieus. Ze zoeken naar de meest goedkope oplossingen om aan de eisen te voldoen. RTLZ sprak vorig jaar zelfs van ‘excuuspanelen’: één of twee zonnepanelen op het dak van een nieuwbouwwoning, puur voor de puntentelling. Hiermee loopt de particuliere koper het risico een kat in de zak te kopen als het om energiebesparing en duurzaamheid gaat. Een geïntegreerd vastgoed- en financieringsadvies, ook bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, voorkomt teleurstellingen. Green for You levert daar de handvatten voor.

Meer weten over ons partnerconcept? Gewoon bellen of mailen voor een afspraak. De koffie staat klaar. https://greenforyou.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu