Als je je huis gaat verduurzamen, is de kans groot dat je overstapt op zonne-energie. Dan is de vraag al snel: welke techniek kies ik, glas-glas of glas-folie zonnepanelen? De techniek staat immers niet stil. Het rendement en de veiligheid en levensduur van zonnepanelen worden steeds belangrijker en daar spelen fabrikanten met innovaties op in. De nieuwste trend is: glas-glas zonnepanelen. Hun toepassing neemt toe. Dat is niet voor niets.

Laten we eerst een kijken welke in de aanschaf voordeliger zijn, glas-glas of glas-folie zonnepanelen. Dan slaat de weegschaal door in het voordeel van glas-folie. Die koop je voor iets minder geld. Het prijsverschil is al snel 20%. Kijk je echter naar de langere termijn, dan begrijp je snel waarom steeds meer mensen kiezen voor de nieuwste generatie glas-glas zonnepanelen. Ze kosten iets meer, maar ze gaan langer mee. Waar de opbrengst van glas-folie panelen op den duur terugloopt, blijven glas-glas zonnepanelen veel langer maximaal presteren.

Dit laat zich makkelijk verklaren. De ‘houdbaarheid’ van folie scoort lager dan die van glas. Weersinvloeden, vocht, stofdeeltjes en schadelijke gassen werken langzaam in op folie dat in de loop van de tijd verweert. Het is een proces van jaren, maar uiteindelijk leidt de erosie van het materiaal tot vermogensverlies. Over een periode van dertig jaar produceren glas-glas zonnepanelen tot wel 25% meer stroom dan glas-folie zonnepanelen, stond vorig jaar te lezen in vakblad Cobouw.

Kiezen tussen glas-glas of glas-folie zonnepanalen hangt af van je individuele situatie

De deskundigen in het vakblad voorspelden dat de dagen voor glas-folie zonnepanelen binnenkort geteld zijn. Glas is harder en dus duurzamer. Glas is bovendien, in tegenstelling tot folie, onbrandbaar. De opbrengst blijft langer stabiel, fabrikanten geven betere garanties.

Moet je jezelf nu voor je hoofd slaan, omdat je hebt geïnvesteerd in glas-folie zonnepanelen om je huis te verduurzamen? Allerminst! Ook dan heb je een investering gedaan, die zich snel in de vorm van een lagere energierekening terugbetaalt. De claim van fabrikanten dat glas-glas over een periode van 30 jaar 25% meer rendement oplevert, is (nog) niet echt hard te maken. Ze zijn immers nog maar net op de markt en voorspellingen zijn lastig, zéker als het de toekomst betreft.

Laten we beide technieken eens nader bekijken. Het gangbare glas-folie paneel bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterzijde een afwerklaag van kunststof folie. De folie kan op den duur loslaten en barstjes en scheurtjes gaan vertonen. Daardoor leveren je zonnepanelen na verloop van tijd een klein beetje in op vermogen. Om die reden geven fabrikanten zelden een 100% vermogensgarantie af. Een glas-glas paneel is opgebouwd uit een laag glas, een laag zonnecellen, en aan de achterzijde wederom een laag glas. Hier hebben vocht, temperatuurverschillen en schadelijke stoffen nauwelijks invloed op. Vandaar dat fabrikanten hogere vermogensgaranties geven, al is dat nog steeds zelden 100%.

Kies voor duurzame stroom en een lage energierekening

Heb je glas-folie zonnepanelen op je dak liggen? Wees er blij mee! Je produceert duurzame stroom en profiteert van een lagere energierekening. De terugverdientijd is korter dan de tijd waarin het vermogen van je panelen iets gaat teruglopen. Ga je je huis verduurzamen en is het installeren van zonnepanelen daarbij een optie? Dan is de vraag glas-glas of glas-folie zonnepanelen uiteraard relevant.

Die vraag is alleen per individuele situatie te beantwoorden. Glas-glas is in de aanschaf en installatie iets duurder dan glas-folie, maar heeft als voordeel dat de fabrikant een langere vermogensgarantie geeft. Glas-folie is iets voordeliger; innovatieve foliekwaliteiten dragen bij aan de levensduur en prestaties. Voor beide technieken geldt: kies altijd voor een kwaliteitskeurmerk en een erkende installateur. Wat de doorslag geeft voor de keuze glas-glas of glas-folie? Een onafhankelijke berekening van de opbrengst en terugverdientijd in relatie tot de aanschaf- en installatieprijs in jouw specifieke situatie. Die rekensom komen we graag voor je maken. En dan komen we je glas-glas of glas-folie zonnepanelen ook nog piekfijn bij je installeren. Met garantie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu