De kost gaat voor de baat uit. Dat solide spreekwoord is zeker ook van toepassing op het verduurzamen van je woning of bedrijf. Het treffen van energievriendelijke, duurzame maatregelen levert op termijn geld op, maar je zult eerst geld moeten investeren. Daar kun je eigen geld voor gebruiken, maar dat heeft niet iedereen achter de hand. Dan is lenen een alternatief. Er bestaan verschillende voordelige leenvormen, voor zowel particulieren als bedrijven. De belangrijkste nemen we onder de loep.

Verduurzamen via je hypotheek

Stel, je wilt duurzaamheidsmaatregelen combineren met de aankoop van een nieuw huis. Dan is het de kortste klap je investering in duurzaam en comfortabel wonen mee te financieren binnen je hypotheek. Alle banken bieden die optie. Als je als huizenkoper wilt verduurzamen, kun je tot 106% van de woningwaarde lenen.

De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot. Vervolgens moet je aantonen het geld daadwerkelijk aan energiebesparende voorzieningen te besteden. Bijvoorbeeld door bonnen te overleggen. Weet je nog niet precies of je een warmtepomp of zonneboiler laat installeren, of allebei, dan kun je in je hypotheek een ‘Energiebespaarbudget’ laten opnemen. Bespreek altijd met je makelaar of hypotheekadviseur wat in jouw specifieke situatie de mogelijkheden zijn. Dat kan je veel geld schelen.

Energiespaarlening, ‘groene lening’ of Duurzaamheidslening

Heb je een bestaande woning, dan kun je onder meer profiteren van de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Met dit fonds stimuleert de overheid verduurzaming. Er zijn via dit fonds ook leenmogelijkheden bij aankoop van een nieuwbouwhuis als je kiest voor ‘aardgasloos wonen’ en voor verenigingen van huiseigenaren.

Een bedrijf dat helemaal gespecialiseerd is in ‘groene leningen’ is GreenLoans. Dit is een volle dochter van ABN AMRO, die garandeert dat het te lenen geld uit groene fondsen komt. Daarnaast is er de Duurzaamheidslening van de stichting SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). Dit is een initiatief van gemeenten en provincies. De voorwaarden zijn gunstig, maar let op, want niet alle gemeenten en provincies doen mee.

Financieel plan

Er bestaan dus veel manieren op geld te lenen voor het verduurzamen van je nieuwe of bestaande woning. En er komen steeds meer aanbieders bij. Maar welke lening past het best bij jouw situatie en hoeveel kun je lenen. Dat is voor iedereen verschillend. Bij Green for You helpen we je graag op weg. Met informatie en een goed advies. Kies je als woningbezitter of –koper voor ons Energieadviesrapport, dan krijg je een financieel plan op maat. Belangrijk om te weten: geld lenen kost geld. Maar geld lenen voor het verduurzamen van je woning levert uiteindelijk ook geld op!

Financieringsvormen voor bedrijven

Wil je als ondernemer serieuze stappen zetten op het gebied van energiebesparing en verduurzaming? Ook dan kom je voor de vraag te staan: hoe ga ik dat zo kostenefficiënt mogelijk financieren? Steeds meer banken bieden leningen aan met rentekorting als de lening een duurzaam en/of maatschappelijk relevant doel dient. Voor de zakelijke markt bestaat er een aantrekkelijk alternatief: leasen. Daarmee realiseer je de gewenste kostenbesparing in energieverbruik én verduurzaam je je bedrijf, zonder er direct eigen geld in te investeren. Wil je hier meer over weten?  Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak.

https://greenforyou.nl/contact-us/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu