Energiezuinig thuiswerken? 10 tips!

Misschien werk je op dit moment thuis. Die kans is aanzienlijk nu de tweede coronagolf gierend uit de hand loopt en thuiswerken een van de dringende adviezen is. Maar wat betekent dit straks voor je energierekening? En wie compenseert dat? En bestaat er zoiets als energiezuinig thuiswerken? We zetten de feiten op een rij en geven 10 tips.

Dat thuiswerken meer energie kost lijdt geen twijfel. Immers, onder gewone omstandigheden zijn de meeste woningen na het ontbijt verlaten. Volwassenen zitten op hun werk, kinderen op school. De verwarming kan op zijn laagste stand, warm water wordt niet gebruikt. Zo tegen vijven gaat de verwarming weer aan, netjes voorgeprogrammeerd, in een slimme thermostaat, of op afstand met een app geactiveerd. Maar hoeveel extra ben je precies kwijt, als thuiswerker? En wat kun je besparen met energiezuinig thuiswerken?

Energiezuinig thuiswerken loont altijd

Aurum, een specialist in het monitoren van energieverbruik, die onder meer de energie-app Huisbaasjeop de markt brengt, geeft een paar sprekende rekenvoorbeelden. Belangrijkste conclusie: het verbruik op doordeweekse dagen wijkt niet meer af van het gebruik op zaterdag en zondag. Voor een huishouden van twee thuiswerkers met twee kinderen in een vrijstaande woning betekent dit bijvoorbeeld € 20,- per maand meer aan energieverbruik. Twee thuiswerkers in een rijtjeshuis, zonder kinderen, noteerden € 12,- per week aan extra energiekosten. Dat tikt dus aan. En compensatie, vanuit je werkgever, bijvoorbeeld, ligt niet voor de hand. Veel bedrijven hebben onder de huidige omstandigheden al moeite genoeg om het hoofd boven water te houden.

En het gasverbruik? Tijdens de eerste coronagolf noteerden de energiebedrijven tegen de verwachting in geen al te grote stijging. Het voorjaar was mild en er was veel zon. Dan heb je het in een goed geïsoleerd huis achter glas al snel behaaglijk en hoeft de thermostaat niet veel hoger, ondanks dat je stilzit. Maar nu, met de winter in aantocht, kan dat wel eens anders uitpakken. Wil je voorkomen dat je gasrekening onevenredig stijgt, dan is energiezuinig thuiswerken het devies. Alle beetjes helpen.

10 tips voor energiezuinig thuiswerken

Zonder al te veel moeite of ingewikkelde ingrepen kun je resultaten boeken met energiezuinig thuiswerken. En het aardige is: de tips werken ook voor als alles straks weer ‘normaal’ is, een situatie waar we allemaal reikhalzend naar uitzien.

  1. Douche alsof je gewoon naar je werk moet

Je hoeft er niet op uit. Dus waarom zou je niet lekker lang douchen? Omdat je daarmee water en energie verspilt, dummy!

  • Gebruik liever je laptop dan de computer

Heb je zowel een laptop als een desktopcomputer in huis? Gebruik zo veel mogelijk je laptop. Die neemt minder stroom. Werk ook geregeld op de accu.

  • Gebruik niet meer elektrische apparatuur

Je bent thuis. Dus kom je snel in de verleiding de tv erbij aan te zetten en vaker koffie en thee te maken. Niet doen. Je bent aan het werk.

  • Maak gebruik van daglicht

Creëer je werkplek daar waar zo veel mogelijk daglicht binnenvalt. Dat scheelt energie en het gééft energie.

  • Werk op één plek

Werk je met meer personen thuis? Richt dan een plek in die je met zijn allen gebruikt. Dat scheelt verlichting en bijverwarming.

  • Kies voor warme kleding

Een comfortabel vest of een wollen trui houdt je warm. Denk ook aan lekkere pantoffels.

  • Draag vaker hetzelfde

Je hoeft niet naar de zaak, dus elke dag een ander ensemble is niet nodig. Dat scheelt was. Maar zorg wel dat je correct gekleed bent voor videocalls!

  • Neem pauzes en beweeg

Om het uur een korte pauze is sowieso het minste. Kom in beweging. Loop een rondje door het huis en doe desnoods push-ups. Dan ben je weer opgewarmd als je achter je laptop gaat zitten.

  • Houd de warmte binnen

Je werkt maar in één ruimte. Zorg dat de warmte daar binnenblijft door geen deuren naar andere ruimten open te laten staan.

  1. Sluit je werk af maar ook je spullen

Trek de stekkers van alle apparatuur waarmee je werkt uit het stopcontact aan het einde van de werkdag.

Goed moment voor een energieanalyse

Als je eigen stroom zou opwekken, met zonnepanelen op je dak, of je woning zou verwarmen met een warmtepomp, zou energiezuinig thuiswerken nauwelijks een item zijn. Jammer… Maar het is niet te laat! Nu je hele dagen thuis bent en je woning beleeft terwijl je lang achter elkaar stilzit, kun je goed nagaan wat je aan energie kunt besparen. Misschien ontdek je dat er plekken zijn die beter geïsoleerd kunnen worden. Of je hebt de tijd en rust om eindelijk werk te maken van die energieanalyse die al zo lang op je to-do-lijst staat. Niet langer aarzelen, want trendwatchers voorspellen dat thuiswerken de nieuwe norm wordt. Ook als we corona de definitieve klap met de hamer hebben toegebracht. En energiebewuste keuzes maken is al heel lang de norm, dus dat sluit mooi op elkaar aan. Gebruik een deel van je volgende pauze voor het maken van een afspraak. Je zult versteld staan van hoe snel dat gaat met onze manier van werken

Menu