Wat is de beste keus om mijn energierekening omlaag te brengen, zonnepanelen of een zonneboiler? Veel woningbezitters worstelen met die vraag. Het antwoord hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Als je vooral op je gasrekening wilt besparen, is een zonneboiler de beste keus. Gezien de aangekondigde extra belastingheffingen op gas, slaat de weegschaal al snel die kant uit. Heb je twijfels? Specialisten van Green for You komen graag bij je langs om de feiten voor jouw specifieke situatie op een rij te zetten.

Dagelijks onder de douche en af en toe genieten van een ligbad is allang geen luxe meer. Het is een vast onderdeel van ons leefpatroon en daar hebben we best wat voor over. Maar wat nu als de gasprijzen straks de pan uit rijzen? Slaan we dan een dag over? Dat is niet waarschijnlijk. Logischer is nadenken over een alternatief. Want dat is er. Met een zonneboiler bespaar je al snel de helft op je energieverbruik voor warm water. Bovendien profiteer je bij de aanschaf van een aantrekkelijke subsidie.

Zonneboiler levert geen stroom maar warm water

Bij zonnepanelen op je dak denk je op de eerste plaats aan besparen op je elektriciteitsverbruik. Ze zijn echter ook geschikt voor het omlaag brengen van je gasverbruik. Dan hebben we het over de zonneboiler. Deze levert geen stroom, maar warm water. De zonneboiler is duurzaam en brengt je energiekosten direct omlaag. Ga maar na: in een gemiddeld huishouden gaat ongeveer een derde van de gasrekening op aan het verwarmen van water om te douchen of een bad te nemen. Gas wordt de komende jaren steeds duurder. De tarieven waren dit jaar al hoger dan vorig. De komende jaren zal de belasting op aardgas nog eens flink stijgen. Stapsgewijs.

Met een zonneboiler gebruik je gratis zonne-energie om je water op te warmen. Een zonnecollector, meestal geplaatst op het dak, vangt de energie op. Deze wordt niet omgevormd in elektriciteit, maar verwarmt vloeistof die vanuit de zonnecollector naar een voorraadvat wordt geleid. Vanuit dit vat pompt je systeem weer koude vloeistof naar de zonnecollector. Die vloeistof wordt opnieuw opgewarmd. De warmte in het voorraadvat kan oplopen tot 60 graden.

Altijd warm water, ook ‘s winters

En ’s winters, als de zon minder schijnt? Ook zonder zon doet de zonneboiler zijn werk, maar het rendement ligt dan uiteraard lager. Door je zonneboiler aan te sluiten op een andere warmwatervoorziening, elektrisch of op aardgas, kom je nooit zonder warm water te zitten. Je bespaart op dat moment iets minder op je energierekening, maar over het hele jaar genomen, ben je veel goedkoper uit.

Hoeveel goedkoper hangt af van diverse factoren. Kies je voor een systeem dat niet alleen warm water levert, maar ook je huis verwarmt, zoals een traditionele combiketel, dan realiseer je de grootste besparing. Denk daarbij ook aan de mogelijkheid van vloerverwarming. Daar is de zonneboiler bij uitstek geschikt voor. Je slaat dan twee vliegen in één klap. Kostenbesparing gaat hand in hand met vergroting van je wooncomfort.

De juiste zonneboiler voor elke situatie

Het rendement wordt ook beïnvloed door het type zonnecollector waar je voor kiest. Er zijn twee soorten: de vlakke plaat en de vacuümbuis zonnecollector. Deze laatste bestaat uit geïsoleerde, vacuüm buizen van dubbel glas, die werken als een thermoskan. De opbrengst van dit type collector is optimaal, vooral ’s winters, maar aan de aanschaf hangt een hoger prijskaartje. https://greenforyou.nl/producten

Bespaar de helft op je energiekosten

Andere factoren die van invloed zijn op wat je uiteindelijk bespaart met een zonneboiler, zijn onder meer de samenstelling van je huishouden, de grootte van je woning en je bestaande warmwaterverbruik. Besparingen van 40% of meer op je totale energiekosten zijn geen uitzondering. Daarmee verdien je een investering in een zonneboiler altijd terug. Wat de feitelijke terugverdientijd is, hangt af van je persoonlijke wensen en situatie. Wat de terugverdientijd hoe dan ook een stuk korter maakt, is de beschikbare subsidie. Die kan flink oplopen. Naast de rijksoverheid geven ook gemeenten en provincies vaak nog subsidie.

Kiezen voor de juiste boiler op zonne-energie is maatwerk. Je moet weten wat er te koop is en het aanbod toetsen aan je wensen en bestaande situatie. Ook is het raadzaam om na te gaan of bepaalde combinaties betere besparingsresultaten opleveren en de waarde van je huis extra verhogen. Kies je voor nóg duurzamer, dan is een combinatie van een zonneboiler met een warmtepomp bijvoorbeeld ideaal. ’s Winters vult de warmtepomp dan aan wat je zonneboiler aan energie tekort komt.

Morgen energie besparen? Zet nu die eerste stap

Voor de meeste mensen is het ondoenlijk om te weten wat er allemaal te koop is en om objectieve vergelijkingen te maken. Een goede zonneboiler kost € 2000,- tot € 3500,- en daar komt gemiddeld nog zo’n € 900,- aan installatiekosten bij. De aanschafsubsidie varieert van € 800,- tot € 1400,-, heeft de Consumentenbond berekend. Je investering gaat gemiddeld 25 jaar mee. Allemaal feiten die onderstrepen hoe belangrijk het is om in één keer de juiste keuze te maken. Green for You helpt je daarbij. Dat doen we onafhankelijk, op basis van brede productkennis en een gedegen energieadvies. Desgewenst regelen we ook de subsidieaanvraag voor je.

Je eerste stap naar duurzaam en energiezuinig wonen? Laat je vrijblijvend voorlichten over de voordelen van een zonneboiler. Maak een afspraak op https://www.greenforyou.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu