‘Iedereen kan iets doen in de klimaattransitie’. Met die boodschap startte de overheid in september met een nieuwe campagne, gericht op zowel particulieren als het bedrijfsleven. De campagne is bedoeld om de burger met eenvoudige voorbeelden aan te sporen tot het maken van duurzame keuzes. Maar is duurzame keuzes maken wel zo simpel? De praktijk blijkt vaak nog aardig weerbarstig.

De voorbeelden die de overheid laat zien, variëren van het isoleren van huizen, vloeren en daken tot het laten installeren van energiezuinige en duurzame voorzieningen als zonnepanelen en warmtepompen. Ook de fiets pakken in plaats van de auto en minder voedsel verspillen staan te boek als goede duurzame keuzes. Om de boodschap zo breed mogelijk te verkondigen, stelt de overheid zelfs een toolkit voor klimaatvriendelijke acties beschikbaar. Het lijkt een fluitje van een cent. Toch lopen nog veel mensen met serieuze verduurzamingsplannen vast in wat een doolhof lijkt. Gebrek aan informatie en de noodzaak om bij meerdere loketten aan te kloppen, staan duurzaamheidsdromen in de weg.

‘Geld is vaak niet het probleem bij het maken van duurzame keuzes’

‘Geld is vaak niet het probleem. Aan de goede wil ligt het ook niet, maar we hebben geen idee hoe we het moeten doen en we lijden aan keuzestress: warmtepomp of infraroodverwarming? Zonnepanelen, een zonneboiler of hybride panelen? Waar te beginnen en wat werkt?’ Aldus de ervaring van iemand die duurzame keuzes wil maken, maar niet weet waar hij het zoeken moet. Opgetekend door een columnist van de Volkskrant.

De columnist, die zich een ‘gemiddelde Nederlander’ noemt, begon in 2018 zelf met het verduurzamen van haar stadswoning. Ze kwam op het idee om lezers van haar columns in Eigen Huis Magazine om ervaringen en tips te vragen. Het resultaat was overweldigend: meer dan zevenhonderd reacties! En net als zij hadden de meeste mensen die reageerden serieuze plannen, maar geen idee waar ze moesten beginnen. Iemand schreef zelfs: “Wat een waanzin dat we dit maar in ons eentje moeten uitvogelen.’

‘Vind maar eens een installateur die terugbelt…

Hierop volgt een bijna hilarisch verhaal over de weg die vervolgens wordt afgelegd om de juiste duurzame keuzes te maken en die vooral ook uitgevoerd te krijgen. Scans, stappenplannen, snelle jongens, gouden bergen, er kwam van alles langs, maar er gebeurde niets. Oplossingen bleken ingewikkelder dan voorgesteld. Zelfs de simpelste maatregel bleek lastig. ‘Zoek maar eens een installateur die kan én terugbelt…’ Het was een doolhof. Vol tegenstrijdige adviezen en twijfels. Met als gevolg dat veel mensen en bedrijven ‘nog maar even wachten’.

‘Veel mensen hebben het druk en willen gewoon ontzorgd worden’

De juiste energiezuinige en duurzame keuzes maken, is allesbehalve simpel. Dat blijkt uit de talrijke ervaringsverhalen. Ook bij Green for You horen we veel verhalen van klanten die al een hele reis door het doolhof achter de rug hadden vóór ze ons op het spoor kwamen. Dat wij ze kunnen laten zien dat het wél kan, is iets waar we trots op zijn. Onze ervaring is dat mensen een hekel hebben aan ‘gedoe’ en onzekerheid. Veel mensen hebben het druk en willen gewoon ontzorgd worden. Daar is het één-loket-concept van Green for You op gebaseerd.

De juiste duurzame keuzes beginnen met een eerlijk en helder verhaal’

Adviseurs van Green for You helpen je deskundig en objectief bij het maken van de juiste duurzame keuzes. Dat doen we op basis van een uitgebreide scan. We vertellen erbij wat de consequenties zijn van de keuzes die als meest effectief uit de bus komen. Niet alleen de energiebesparende consequenties, ook de financiële en installatietechnische consequenties. We wijzen je de weg in het woud van subsidies, regelen desgewenst de papierwinkel voor je, zorgen voor gekwalificeerde installateurs die wél tijd hebben, zien toe op de planning en kwaliteit, en zorgen voor de garanties en service. We stellen de zaken niet simpeler voor dan ze zijn, maar je krijgt een eerlijk en helder verhaal. Alles via één aanspreekpunt!

Moraal van het verhaal: het maken van duurzame keuzes is in de praktijk iets lastiger dan hoe de overheid het voorspiegelt, maar het kan wel. Er gaat echter één cruciale keuze aan vooraf. De keuze van de adviseur waar je mee in zee gaat. Wil je alles correct geregeld zien? Via één loket? Van analyse en financieringsadvies tot aanschaf, installatie en service? Dan zou ik nu een eerste, vrijblijvende afspraak maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu