Wat levert maximale energiebesparing op? De top 5 meest effectieve verduurzamingsmaatregelen

Met de escalatie van het coronavirus en alle maatregelen die een te snelle verspreiding moeten afremmen, verdwijnt een aantal actuele thema’s naar de achtergrond. Begrijpelijk. Maar als het leven straks zijn ‘normale’ loop weer neemt, staan andere nijpende onderwerpen vanzelf weer op de agenda. Een van die onderwerpen die niet aan urgentie inboet, is de noodzakelijke transitie naar een gasloos en duurzaam Nederland. Nu we massaal overschakelen op thuis werken en ons vermaak voorlopig even niet buitenshuis zoeken, dient zich een goed moment aan om na te denken over hoe je je huis kunt verduurzamen. Welke maatregelen zijn het meest effectief? Doe je voordeel met onze Top 5 van meeste effectieve verduurzamingsmaatregelen.

1.      Isolatie blijft een van de meest effectieve verduurzamingsmaatregelen

Voor je ook maar overweegt om over te stappen op bijvoorbeeld een warmtepomp is het essentieel om na te gaan of je huis afdoende geïsoleerd is. Zeker bij oudere huizen is dat lang niet altijd het geval. Nog steeds is isoleren een van de meest effectieve verduurzamingsmaatregelen., zeker als je de relatief lage investering afzet tegen de opbrengst. In oudere huizen levert vooral spouwmuurisolatie veel comfort en een hoge besparing op je energierekening op. Maar ook het isoleren van je dak en de vloer zet zoden aan de dijk. Daarnaast zijn er tegenwoordig dubbelglas-kwaliteiten op de markt (HR++glas) die dankzij de grotere luchtbuffer en een speciale coating een extra besparing opleveren.

2.      Onder meest effectieve verduurzamingsmaatregelen scoren zonnepanelen hoog

De onbetwiste nummer 2 van meest effectieve verduurzamingsmaatregelen is het installeren van zonnepanelen. Hiermee wek je immers je eigen elektriciteit op. Daarmee verlaag je de elektriciteitskosten direct en profiteer je van goede salderingsregelingen als je in een bepaalde periode meer produceert dan je op dat moment nodig hebt. De hoeveelheid panelen die je nodig hebt om een wezenlijke besparing te realiseren, hang af van de grootte van je huis en je huishouding. Erkende installateurs kunnen dat gemakkelijk voor je berekenen. Ze zetten dan ook de kosten, besparingspotentie en terugverdientijd op papier.

3.      Verdiep je in de eigenschappen van verschillende warmtepompen

Ze hebben de reputatie relatief duur te zijn en, eerlijk is eerlijk, de aanschaf en installatie van een warmtepomp is een serieuze investering. Maar de besparingen die je ermee bewerkstelligt zijn fors en de terugverdientijd is in de meeste gevallen verrassend. Het is écht een investering in de toekomst en de warmtepomp hoort absoluut thuis in het rijtje van meest effectieve verduurzamingsmaatregelen. Het is wel essentieel om goed na te gaan welk type warmtepomp het meest geschikt is in jouw situatie. Een hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met je bestaande cv-ketel en kost het minst. Een volledige warmtepomp is duurder. De vraag of je een pomp moet nemen die de warmte uit de lucht of de grond haalt, kan snel worden beantwoord door je verduurzamingsadviseur. Die kan je ook haarfijn vertellen hoeveel subsidie je krijgt.

4.      Zonneboiler mag niet ontbreken in Top 5 van meest effectieve verduurzamingsmaatregelen

Ook op de aanschaf en installatie van een zonneboiler krijg je subsidie. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een voorraadvat (van 80 tot wel 300 liter) en een naverwarmer. Gratis zonlicht zorgt voor warm water, desgewenst ook voor de radiatoren van je cv. Een zonneboiler is relatief betaalbaar en de subsidies zijn aantrekkelijk. Kies je voor een warmtepomp, dan is een zonneboiler geen voor de hand liggende aanvulling. Dan zijn een paar extra zonnepanelen wél interessant omdat je dan gratis elektriciteit hebt voor de pomp.

5.      Laat je adviseren over de meest effectieve combinatie

Isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler… Het zijn de vier meest effectieve verduurzamingsmaatregelen. Om de Top 5 compleet te maken deze maatregel die aan alle andere vooraf gaat: laat je adviseren over de meest effectieve combinatie. Vaak levert de toepassing van meer dan één voorziening de beste besparingsresultaten op. Zo is een warmtepomp vooral rendabel in een goed geïsoleerde woning. Ook leert de praktijk dat de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen hoog scoort als een van de meest effectieve verduurzamingsmogelijkheden.

Gezien de ernst van de huidige coronacrisis liggen uitvoerende werkzaamheden voor het verduurzamen van woningen voor een groot deel stil. Ook bij Green for You nemen we alle overheidsvoorschriften en –adviezen in acht om risico’s op verspreiding te helpen verkleinen. Gelukkig kunnen we al veel op afstand doen, zoals het uitvoeren van een eerste online scan, bijvoorbeeld. Ook in de advies- en offertesfeer kunnen we online veel voor u betekenen. Vertel wat u wilt weten via ons contactformulier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu