De opbrengst van zonnepanelen maakt investeren in een duurzame woning aantrekkelijk en rendabel

De afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken pijlsnel omhoog geschoten. Er liggen er op dit moment ruim 17 miljoen. Dat is één paneel per inwoner. Al die panelen samen zijn goed voor een opbrengst van circa 4,5 gigawatt (4,5 miljoen kilowatt!) aan stroom. En nog steeds investeren Nederlandse woningbezitters en bedrijven in zonne-energie. Logisch, want de opbrengst van zonnepanelen maakt investeren in een duurzame woning aantrekkelijk en rendabel.

Met de opbrengst van zonnepanelen als duurzame energiebron breng je de energierekening aanzienlijk omlaag. Dat is geen overbodige luxe, want als Nederland gasloos wordt zullen huishoudens steeds meer elektriciteit verbruiken. Kijk maar eens naar je huidige elektriciteitsrekening. Dan weet je meteen wat dat betekent voor je portemonnee. Ook als je meer verduurzamingsmaatregelen treft, is de aanschaf van zonnepanelen altijd lonend. Kies je bijvoorbeeld voor een warmtepomp, dan scheelt het handen vol geld als je die laat lopen op zonne-energie.

Hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen?

Maar hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen op je dak? Op internet vind je daar heel veel slimme berekeningsmodellen voor. Dat is prima om je te oriënteren en een beeld te vormen van de kosten en baten, maar besef dat je daarmee nooit een nauwkeurige uitkomst krijgt. Het rendement van zonnepanelen is namelijk van veel factoren afhankelijk. Bedenk bovendien dat de stroomopbrengst per jaar kan verschillen, afhankelijk van het weer.

Het uitgangspunt is je huidige stroomverbruik. Daarmee heb je een richtlijn voor hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Vervolgens zijn verschillende factoren van invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Bijvoorbeeld: het aantal zonne-uren in de regio waar je woont; de helling van je dak; de positie van je dak ten opzichte van optimaal zonlicht. Alleen een erkende installateur kan dit precies voor je uitpuzzelen. Vraag dus een vrijblijvende berekening aan.

Opbrengst van zonnepanelen in rekenvoorbeelden

Je hebt die opbrengstberekening nodig om te bepalen hóeveel zonnepanelen je van welk type nodig hebt om voor nu en in de toekomst voldoende stroom op te wekken. De consumentenbond geeft een bruikbaar rekenvoorbeeld. Stel, je jaarlijkse stroomverbruik is 3000 kWh, wat redelijk overeenkomt met een gemiddeld huishouden.

De opbrengst van de huidige generatie zonnepanelen ligt op 300 tot 400 Wp. Dit betekent dat je in dit geval minimaal tien zonnepanelen nodig hebt. Houd er rekening mee dat je in de toekomst waarschijnlijk meer stroom gaat gebruiken doordat je bijvoorbeeld elektrisch gaat koken en dat de opbrengst van zonnepanelen in de loop der jaren iets terugloopt. Kies liever voor iets meer capaciteit dan een te krap vermogen, want later bijplaatsen kost altijd meer.

Rendement en terugverdientijd

Weet je eenmaal hoeveel zonnepanelen je voor jouw jaarlijkse stroomverbruik nodig hebt, dan heb je een goede indicator voor de hoogte van je investering. Kies je voor een erkende installateur, wat uit kwaliteits- en veiligheidsoverwegingen wel is aan te raden, dan lopen de prijzen niet enorm uiteen. Daarbij kan het nooit kwaad om twee of drie offertes aan te vragen. De btw krijg je na aanschaf terug, dus dat is alvast mooi meegenomen. Vervolgens kun je laten berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen is in termen van besparing op je energierekening en terugverdientijd. Dát hangt weer mede af van de manier waarop je je investering financiert. Maar één ding is zeker: het levert je méér op dan de rente op een spaarrekening!

Zo verreken je de opbrengst van zonnepanelen met je stroomleverancier

Het mooie van zonnepanelen is dat je je eigen stroom produceert. Het gebruik en de verrekening verlopen via je energiebedrijf. Hierdoor heb je altijd stroomzekerheid, ook in de winter als de opbrengst van zonnepanelen minder is dan in de zomer. Wat je met zonnepanelen op je dak zelf aan stroom gebruikt is gratis. Brengen je zonnepanelen meer op dan je zelf nodig hebt, dan neemt je energiebedrijf stroom van je af. Dit heet salderen, wat erop neerkomt dat je alleen over je netto stroomverbruikverbruikskosten, energielasten en btw betaalt. Daarnaast betaal je altijd vastrecht.

Wil je voor jouw specifieke situatie inzichtelijk hebben wat de opbrengst van zonnepanelen is, met welke investering je optimaal profiteert van de zon als gratis energiebron en hoe snel je je investering terugverdient? We zetten het vakkundig voor je op een rij. Daarbij bieden we de unieke zekerheid van het ZonZeker-garantiekeurmerk dat staat voor onafhankelijke kwaliteits- en veiligheidsnormen (NEN1010) en betrouwbare installatie. Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte kun je bellen met 085 0479623 of je online aanmelden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu