In de winter heb je behoefte aan een behaaglijk huis. Wil je je niet blauw betalen aan stookkosten, dan zijn passende maatregelen op hun plaats. Denk aan goede isolatie en overstappen op duurzame energie. Maar hoe houd je je huis koel in de zomer? Het leuke is dat veel maatregelen die je treft om er ’s winters warm bij te zitten ook ’s zomers effect hebben. Het verduurzamingsmes snijdt aan twee kanten. Dat maakt je woning verduurzamen extra interessant.

Koel in de zomer, wie wil dat niet? Zeker nu de Nederlandse zomers elk jaar warmer worden, is deze vraag belangrijk. Bovendien brengen veel mensen meer tijd in huis door als gevolg van de coronapandemie. Daarom is het goed om te kijken wat je eraan kunt doen om de binnentemperatuur aangenaam te houden. Laten we beginnen met een paar eenvoudige tips die niets kosten en zelfs geld kunnen besparen.

’s Morgens ventileren

Goede ventilatie is belangrijk in huis. In de zomer loont het de moeite om vooral ’s morgens voor extra ventilatie te zorgen. Maak gebruik van de ochtendkoelte door in alle ruimtes ramen open te zetten, als het even kan tegenover elkaar. Laat maar tochten. Door de frisse lucht koelt je huis snel af. Zodra de zon gaat schijnen, sluit je de ramen. Zo houd je de warmte buiten. Trek in de slaapkamers bovendien de gordijnen dicht en gebruik zonwering.

Nog iets simpels: veel elektrische apparaten die je niet gebruikt staan vaak toch stand-bij. Denk aan je televisie en muziekinstallatie, maar ook aan computers en keukenapparatuur. Dit geeft allemaal warmte af. Zet apparaten die je lange tijd niet gebruikt helemaal uit. Trek desnoods de stekker uit het stopcontact. Koel in de zomer? Alle beetjes helpen. En zo bespaar je nog energie ook. Nog een tip: kook zo veel mogelijk buiten. Gebruik de barbecue of creëer je eigen buitenkeuken. Heerlijk voor als je de vakantie doorbrengt in eigen tuin.

Verduurzamen maakt je huis koel in de zomer

Ook door maatregelen te treffen die je woning verduurzamen blijft je huis gemakkelijker koel in de zomer. Zo werkt isoleren twee kanten uit. Het aanbrengen van de juiste vloer-, muur- en dakisolatie is een effectieve manier om te besparen op energiekosten. Goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte ’s winters binnenblijft, zodat de thermostaat een paar graden lager kan. In de zomer werkt isolatie omgekeerd. Dan houd je de warmte buiten en blijft het binnen koeler. Subsidies voor woningisolatie zijn kort geleden verhoogd. Zo houd je ook je hoofd koel in de zomer.

Een veel gebruikte techniek bij het verduurzamen van woningen is de installatie van een warmtepomp. De voordelen bij winterse omstandigheden zijn groot: je verwarmt je huis met energie uit de lucht of de grond. Voor de hoeveelheid stroom die je gebruik om je pomp te laten werken, krijg je een veelvoud aan gratis duurzame energie terug. Wek je eigen stroom op, met zonnepanelen, dan ligt het rendement nog hoger. Een extra voordeel is dat een warmtepomp ook kan werken als een soort airco.

Verwarmen en koelen ineen

Dit geldt vooral voor de lucht-lucht-warmtepomp. Het verschil met een ‘echte’ airco is dat niet de lucht wordt gekoeld, maar de vloeren, wanden en het plafond. Resultaat: je huis blijft koel in de zomer. Met zonnepanelen ben je helemaal goed uit. Die leveren in de zomer meer energie dan in de winter, zodat je warmtepomp volledig kan draaien op duurzame stroom.

Ook als je kiest voor een gespecialiseerde airco-installatie ben je het voordeligst uit als je zelf zonne-energie opwekt. Met de hoge opbrengst in de zomer kun je de airco met een schoon geweten laten draaien en blijft het heerlijk koel in huis – overdag en ’s nachts. Er bestaan ook innovatieve systemen die de airco- en verwarmingsfuncties efficiënt combineren en je energiekosten beheersbaar houden. Eens over praten? Een videobel-afspraak is snel gemaakt.

Menu