Professioneel verduurzamingsadvies op huizenmarkt is altijd van toegevoegde waarde

Mensen kopen nog steeds huizen. Bezichtigingen vergen iets meer organisatie en virtuele rondleidingen en online taxaties nemen toe, maar de huizenmarkt lijkt niet door het coronavirus besmet. De markt trekt zelfs weer wat aan, volgens de NVM. Doordat er iets meer rust is neemt de animo om een huis te kopen toe. Een goed moment voor makelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs om het thema ‘verduurzaming’ op de agenda te zetten. Want met een professioneel verduurzamingsadvies voeg je waarde toe aan je klantrelatie.

Door de coronapandemie zou je het bijna vergeten, maar er bestaat ook nog zoiets als een ‘klimaatcrisis’. En vanwege die klimaatcrisis en de afspraken die wereldwijd zijn gemaakt om een halt toe te roepen aan de opwarming van de aarde, zet Nederland in op duurzame energie. Consumenten aarzelen op dit moment. Plotselinge inkomensonzekerheid leidt tot het uitstellen van beslissingen. Toch is het verduurzamen van woningen juist nu interessant, want uiteindelijk leidt dat tot lagere woonlasten. En wie wil dat niet? Een hypotheekadviseur of makelaar kan zich onderscheiden door die besparing inzichtelijk te maken met een professioneel verduurzamingsadvies.

Geef kopers houvast met een professioneel verduurzamingsadvies

Zowel een taxatie of aankoop van een woning als het hypotheekgesprek is een uitgelezen moment om het onderwerp duurzame energie op de agenda te zetten. Ook consumenten die overwegen over te stappen op een andere energieleverancier en daar advies over inwinnen, staan open voor verduurzaming. Dit valt vaak samen met een verhuizing naar een nieuwe woning. Nu de overheid de coronamaatregelen stapsgewijs versoepelt, zal de huizenmarkt weer snel zijn oude, enigszins oververhitte niveau bereiken. Want er is nog steeds schaarste. Naarmate de vraag naar koophuizen groeit, neemt ook de behoefte aan informatie over nieuwe energietechnieken toe. Een professioneel verduurzamingsadvies is hét middel om in die informatiebehoefte te voorzien.

Die behoefte is aanzienlijk. Eén op de vier woningbezitters, zo blijkt uit een recente inventarisatie van ABN AMRO en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, is nog steeds bereid op korte termijn te investeren in het verduurzamen van de woning. Daar staan er drie tegenover die in potentie willen overschakelen op duurzame energie maar vanwege de coronapandemie even op de rem trappen. Deze groep vertoont ‘uitstelgedrag’, maar is zeker over de streep te halen. Daar zijn invalshoeken genoeg voor te vinden. Door de coronacrisis brengen mensen veel meer tijd in huis door, bijvoorbeeld, wat een goede aanleiding kan zijn om nog eens goed bij het energieverbruik stil te staan.

Lagere woonlasten in een future proof woning

Voor kopers van een nieuwe woning blijft de vraag over wel of niet verduurzamen actueel. Niet zozeer vanwege de klimaatcrisis, maar vanwege de snel stijgende tarieven voor conventionele energie. Kopers willen besparen op hun toekomstige energierekening. Bovendien willen ze dat hun ‘nieuwe’ huis straks future proof is. Voor kopers bestaat de mogelijkheid om de verduurzaming van hun woning via de hypotheek op een aantrekkelijke manier mee te laten financieren. Voor de hypotheekadviseur is dat een kans op meer omzet en een grotere tevredenheid bij de klant. Die klant zal een vakkundig, compleet en professioneel verduurzamingsadvies zeer op prijs stellen.

Maar hoe maak je een advies waar alles op en aan zit? Hoe kom je aan betrouwbare informatie om klanten wegwijs te maken in nieuwe energietechnieken en te bedienen met een betrouwbare begroting en kosten-batenanalyse? Om nog te zwijgen van het bieden van inzicht in de vele subsidieregelingen en het berekenen van de terugverdientijd van aan te schaffen installaties. Dat vraagt om kennis van de markt, digitale hulpmiddelen, tijd en bezoekcapaciteit. Dat alles terwijl je je handen als makelaar/taxateur of hypotheekadviseur al vol hebt met de huidige ontwikkelingen op de huizenmarkt en werken volgens de coronaprotocollen. Hoe bied je klanten dan toch toegevoegde waarde door het thema verduurzaming in je advies te betrekken en klanten concrete handvatten te bieden?

Partnerformule voor professioneel verduurzamingsadvies onder eigen naam

Energie-adviesbureau Green for You biedt ondersteuning. Op een unieke manier. In de vorm van een actief partnerschap met onroerend goed-specialisten. Partners krijgen een eigen, beveiligde omgeving op onze website en profiteren van de expertise van onze energie-adviseurs. De samenwerking voorziet in de uitvoering van energieanalyses uit naam van onze partners en een professioneel verduurzamingsadvies met de imprint van de makelaardij/taxateur, hypotheekadviseur of zelfstandige energieconsultant. Resulteert het uitgebrachte advies in een door ons uit te voeren project – met eigen, erkende installateurs – dan staat daar uiteraard een correcte vergoeding tegenover. Een win-win-formule, kortom, waar al veel onroerend goed-specialisten goede ervaringen mee hebben. Lees meer over ons bijzondere partnermodel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu