En de antwoorden waar je al zo lang op wacht, natuurlijk…

Het verduurzamen van je woning en omlaag brengen van je energierekening roept veel vragen op. Bovendien zijn er een hoop ‘broodje-aapverhalen’ in omloop. We hebben de tien meest gestelde vragen op een rij gezet. Met een antwoord, uiteraard. De feiten hebben we kritisch gecheckt. Heb je andere vragen? Bel of mail onze adviseurs.

Zonnepanelen zouden onbruikbaar zijn in de winter. Klopt dat?

Nee, dat klopt niet. Ook in de winter gebruik je je zonnepanelen. Maar de productie van duurzame stroom ligt dan lager dan in de zomer. Het rendement is het hoogst bij direct daglicht. Maar ook in de herfst en de winter haal je er nog heel wat goedkope energie uit. Let er wel op dat er ’s winters geen sneeuw op de panelen blijft liggen!

Zonnepanelen vragen veel onderhoud. Waar of niet waar?

Zonnepanelen zijn juist erg onderhoudsvriendelijk. Je hebt dus nauwelijks onderhoudskosten. Wel is het aan te bevelen om de panelen eens in de paar jaar te laten inspecteren en reinigen. Voor een maximale opbrengst is het bovendien goed om de panelen af en toe zelf schoon te maken met lauw water en een zachte borstel of spons. Gebruik geen reinigings- of schuurmiddel en denk aan je veiligheid.

Heb je voor zonnepanelen een vergunning of extra verzekering nodig?

Er is zelden een vergunning nodig voor zonnepanelen of zonnecollectoren. Of ze moeten echt niet passen in het plaatselijke bestemmingsplan. Eén belletje met je gemeente en je weet hoe het zit. In principe vallen je zonnepanelen onder de dekking van je reguliere woonverzekering. Meld ze wel aan bij je verzekeringsbedrijf, want zonnepanelen verhogen de waarde van je huis. Bij een huurhuis kun je eigen zonnepanelen eventueel meeverzekeren met je inboedelverzekering.

Komen alle maatregelen voor het verduurzamen van mijn woning in aanmerking voor subsidie?

Nu het Klimaatakkoord er door is, staat de deur voor subsidies weer wijd open. Tot 2021 is er in elk geval een pot van € 84 miljoen te verdelen. Isolatie, warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel, ze komen allemaal in aanmerking voor subsidie. Voor zonnepanelen bestaat een aantrekkelijke btw-regeling. De hoogte van de subsidies hangt samen met de maatregelen die je treft. Onze adviseurs brengen dat nauwgezet voor je in kaart.

Is alle groene energie duurzaam?

Stroom is stroom. Er is maar één elektriciteitsnet en je stopcontacten maken echt geen onderscheid. Maar als je tekent (en betaalt) voor groene stroom, draag je wel degelijk bij aan het milieu. Het bedrijf dat groene stroom levert, wekt namelijk gegarandeerd duurzame stroom op. Daar wordt zeer streng op toegezien. Schaf je zelf zonnepanelen of een zonneboiler aan, dan produceer en gebruik je groene stroom direct vanaf de bron. Dat is gunstig voor je energierekening.

Is groene stroom altijd goedkoper dan ‘grijze’ stroom?

Het opwekken van groene stroom is duurder dan van stroom uit fossiele bronnen, ‘grijze’ stroom, maar daar merk je als consument weinig tot niets van. Soms krijg je zelfs korting op groene stroom. Als je een contract afsluit of vernieuwt, kun je ook kiezen voor een mix. Het loont altijd de moeite om jaarlijks energieprijs-vergelijkers te gebruiken!

Heb ik voor groene energie een speciale aansluiting nodig?

Nee, dat is nou echt een broodje-aapverhaal. Het is wel even opletten als je zelf producent en leverancier wordt van groene energie door zonnepanelen te laten plaatsen. Zonnepanelen werken met een zogeheten ‘omvormer’ die wordt aangesloten op een eigen aardlekautomaat in je groepenkast. Die is vaak al aanwezig. Onze erkende monteurs kijken vooraf of de meterkast genoeg capaciteit heeft of dat er een extra kabel nodig is.

Is een zonneboiler geschikt om mijn woning te verwarmen?

De standaard zonneboiler is primair bedoeld om je leidingwater te verwarmen. Wil je je woning op een duurzame manier verwarmen, dan kun je kiezen voor de zonneboilercombi. Dit is een slimme en rendabele twee-in-één-oplossing die zonnecollectoren combineert met én een voorraadvat én een cv-brander. Een warmtewisselaar brengt en houdt het cv-water en sanitaire water op temperatuur. Er is altijd een extra voorziening waarmee je systeem overschakelt op ‘gewone’ elektriciteit als de zonnepanelen te weinig energie produceren. Je zit dus nooit zonder warmte of warm water.

Stijgt de waarde van mijn woning als ik energiebesparende maatregelen tref?

Met duurzame energie verlaag je je energierekening zonder concessies te doen aan je wooncomfort. Bovendien verhoog je de waarde van je woning. Het treffen van energiebesparende maatregelen resulteert immers in een beter energielabel. Omdat iedereen worstelt met de stijgende energieprijzen, neemt het belang van het energielabel toe bij de koopbeslissing rond woningen. Je kunt meer vragen én bent je woning waarschijnlijk sneller kwijt. Bij een gemiddelde woningwaarde van net geen drie ton mag je rekenen op een waardestijging van circa zesduizend euro.

Een gemiddeld huishouden zou jaarlijks zo’n 3500 kWh aan stroom verbruiken. Klopt dat?

Het NIBUD stelt het stroomverbruik van Nederlandse huishoudens op circa 3000 kWh per jaar. Bij de huidige tarieven komt dat neer op zo’n € 60,- per maand. Maar dit gemiddelde zegt niets over je individuele situatie. Hoe groot is je huis? Heb je een tussenwoning of een vrijstaande woning? Hoe is de gezinssamenstelling en hoe ga je thuis om met energie? Dát zijn de vragen die ertoe doen. En dan is het vaak schrikken van de eindafrekening, aan het einde van het jaar. Maar gelukkig valt er heel wat te besparen. Van goede isolatie tot energiezuinige installaties, je verdient de investering snel terug en krijgt in veel gevallen subsidie.

Vragen naar aanleiding van deze vragen en antwoorden? Of hele andere vragen over het verduurzamen van je woning en omlaag brengen van je energierekening? Bel of mail onze adviseurs. Of nog slimmer: maak een vrijblijvende afspraak op https://greenforyou.nl/contact-us/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.

Menu